Ако е с гредоред: Старата къща изгаря със застраховката

Застрахователите масово отказват да застраховат къщи с гредоред, а изключения се правят само за такива в много добро състояние, съобщава „Телеграф“, информират от monitor.bg.

Причината е, че ги смятат за по-рискови при настъпване на застрахователно събитие, например земетресение или пожар. Много стари къщи по селата обаче са именно с гредоред, което прави застраховането им почти невъзможно.

Репортер на „Телеграф“ се обади в колцентъра на водеща застрахователна компания у нас, за да направи проверка дали може да застрахова подобен имот. От компанията категорично заявиха, че „не правим застраховка на гредоред“, а на въпроса защо това е така, отговорът бе, че не покривали такъв риск – без повече обяснения.

Възможност

Реално само две-три компании изрично са включили в общите си условия възможността да застраховат къщи с гредоред, обясниха застрахователни брокери. За да се сключи обаче полица, изискват снимков материал от клиента. Много рядко, почти никога не се ходи на оглед, защото това е свързано с много разходи за застрахователя, а премията често е само от порядъка на двадесетина лева, като при промоция може да слезе и до десет. Освен снимки, които показват какво е актуалното състояние на имота, се иска и годината на построяване. Ако къщата е във видимо лошо състояние, застрахователят може да откаже подписване на договор за имуществена застраховка с обяснението, че няма интерес.

Изключения

Има компании, които в общите условия не са включили изрично гредореда, но намират начини в определени случаи да сключат застраховка за такава къща. Тези изключения обаче се правят обикновено само за сгради в много добро състояние. Но пък има оскъпяване на премията, тоест клиентът плаща по-висока цена. Оскъпяването обикновено е 50%. От „Бул инс“ дават следния пример. Ако една къща на село струва 30 000 лева, стандартната премия за нея ще е 30 лева, ако е направена от тухла. Но ако е с гредоред, премията ще е вече 45 лева, ако не и повече в зависимост от състоянието.

Освен за имоти в много добро състояние застрахователите правят изключение и за сгради с историческа стойност. Обикновено това са добре поддържани къщи, на хубаво място, с висока застрахователна сума. Но и тогава има оскъпяване на премията именно заради гредореда.

Укриване

Когато клиентите дават снимков материал, те не бива да прикриват явни недостатъци на имота, тъй като при настъпването на застрахователното събитие може да им бъде отказано изплащане на обезщетение. От „Бул инс“ дадоха скорошен пример с имот, който е бил застрахован, после пострадал поради природно бедствие. Когато представител на застрахователя отива на място за оглед на щетите, той установява, че в къщата липсва цяла една стена. Този факт е бил укрит от клиента и съответно той не получава обезщетение, а поводът за отказа е предоставяне на невярна информация.

От компанията дадоха и пример защо гредоредът се смята за по-рисков. Наскоро имало случай цяла сграда да рухне заради една поддала греда. Като цяло къщите с гредоред са стари, тъй като такива нови реално вече не се правят. А един стар имот изисква по-сериозна поддръжка и с времето може да се занемари. Това важи особено много за гредореда, защото с времето гредите започват да гният.

Празнина

Застрахователният брокер Надя Минкова пък посочи, че има огромна нормативна празнина относно дефиницията на различните конструкции на сградите. По думите й единственото формално определение на вида на конструкцията в българското законодателство се съдържа в описанието на Условните знаци за кадастрални планове на населените места и незастроените територии, издадено от Министерството на териториалното развитие и строителството през 1993 г. Там са определени три категории – масивни, полумасивни и паянтови.

За масивни се приемат тези сгради, които са с външни и вътрешни носещи стени с дебелина най-малко една тухла или каменна зидария с дебелина най-малко 45 см на варов или глинен разтвор. Масивните сгради могат да бъдат изцяло или частично с подова конструкция с дървен гредоред, железни греди, монолитни или сглобяеми елементи.

Подвид масивни сгради са тези със стоманобетонни конструкции. Те са с носещи външни и вътрешни стени и стоманобетонна подова конструкция. Към този вид сгради се отнасят и тези от едропанелното строителство. Полумасивни са постройките с външни носещи тухлени стени с дебелина на стените най-малко една тухла или каменна зидария с дебелина най-малко 45 см на глинен или варов разтвор и вътрешни носещи паянтови стени (дървен скелет и пълнеж). Паянтови пък са сградите с дървен носещ скелет на вътрешните и външните стени, с пълнеж и кирпич на варов или глинен разтвор или с пълнеж от плет на кал, летви и др.

За обезщетения искат нотариален акт

Когато се сключва имуществена застраховка, клиентите трябва да внимават за няколко основни неща, съветва брокерът Надя Минкова. При подписване на договора застрахователят може да не ви поиска нотариален акт и да си вземе премията. Но когато настъпи щета, да я плати само на собственика. А за да удостоверите, че това сте вие, трябва да покажете нотариален акт. Затова трябва внимателно да прочетете общите условия на компанията, с която подписвате договора, и да прегледате внимателно дали при плащане щети изрично се изисква нотариален акт. И да имате това предвид, ако ще сключвате договор, пък нямате такъв документ.

Друго, което трябва да имате предвид, е на каква база сключвате застрахователния договор – на действителна стойност, на лимит и т.н. От това зависи и какво обезщетение ще получите, ако настъпи застрахователно събитие. Трябва внимателно да прецените и какви застрахователни покрития да включите. От това зависи и каква премия ще платите, но и какво обезщетение ще получите. Можете да изберете базов продукт, но и такъв с допълнителни покрития, включително ако ваш гост се спъне в килима и пострада, да получи обезщетение за временна неработоспособност.

Източник: www.monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *