Аграрно-промишлен комплекс Сунгурларска долина

Аграрно-промишлен комплекс Сунгурларска долина е стопанисвал 237 000дка обработваема земя, което го е определяло като един от водещите в Бургаски окръг.

Районът, който е владеел, е разположен както в полите на Стара планина, така и в полските ранинни терени на Сунгурларска долина.

В планинската част земите са се обработвали от комплексните бригади в Подвис, Везенково и Садово, специализирани в етерно-маслени култури – копър, лавандула, слънчоглед и царевица, слънчоглед и пшенично-ечемично зърно.

Полският район е разпределен между производствените бригади в Сунгурларе, Лозарево, Грозден, Черница, които се грижат за трайните насаждения, предимно лозята, зърнено-житните култури и зеленчуците.

Зеленчуковото производство е осигурявало суровини за консервната фабрика в с. Грозден и задоволява с пресни зеленчуци местното население и окръга.

Комплексът е развивал модерно овцевъдство, говедовъдство, птицевъдство и свиневъдство в пет кравеферми в Сунгурларе, Черница, Подвис, Везенково и Лозарево и в 24-те овцеферми. Най-големи са били свинефермите в Сунгурларе и с. Подвис. Интензификацията на селскостопанското производство е осигурявало обща продукция за 43 000 000лв.

Комплексът е предлагал плодове в прясно състояние на вътрешния и външния пазар. Консервната фабрика в село Грозден е преработвала зеленчуци, плодове и месо.

Аграрно-промишленият комплекс е организирал, направлявал и подпомагал реализирането на продукцията, идвала по направление „самозадоволяване“. Той е създал 29 комплексни изкупвателни пункта в града и селата. Години наред населението преизпълнява възложените му планове за мляко, месо, яйца, вълна и зеленчуци.

През 1983г. планът е бил изпълнен още през месец ноември, като е била изкупена продукция от комплекса за над 5 200 000лв. Основните направления за перспективното развитие до 1990г. са лозарството, зърнено-фуражните култури и планинското животновъдство. Предстояло е внедрявани на нови технологии за прибиране на реколтата, нови системи за капково напояване, разширяване на производствените мощности на консервната фабрика в с. Грозден.

С всяка изминала година комплексът е осигурявал все по-добри условия на колектива за труд и почивка. Социалната дейност на АПК се е развивала по всички направления. За децата на трудещите се от АПК са се осигурявали с предимство места в детските градини и яслите.

Ежегодно са се раздавали около 450 карти за почивка на море, планина и балнеосанаториумите в Хисаря и Банкя. Построен е бил детски лагер в Равда.

Работниците от най-тежките отрасли на производството са получавали безплатни карти за почивка.

В много от селата е имало работнически столове. По време на жътвена кампания механизаторите са получавали безплатно обяд и закуска.

За още подобни публикации харесайте страницата ни във Facebook ТУК!

Ако имате още интересна информация( важни събития, личности, стари родове) за населеното място, моля пишете ни тук:

  Уважаеми приятели,

  Екипът на СУНГУРЛАРЕ.COM разчита на Вашето съдействие, за да публикуваме максимално вярна и пълна информация в рубриката „Спомени от соца“ на нашия сайт.

  Затова Ви молим, ако откриете грешки в поднесената информация или искате да я допълните, да ни изпратите Вашите текстове, снимки и предложения за корекции.

  Изпратените от Вас данни ще бъдат използвани от нашите Администратори за подобряване на съдържанието.

  Молим да ни пишете на кирилица.

  Предварително Ви благодарим!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *