Бъдещата власт: Край на лесните пари за наши кметове

Няма да има извънредна индексация на договорите за строителство заради по-високите цени

Субективното раздаване на пари от правителството на отделни общини в хода на бюджетната година ще бъде преустановено. Правителството ще финансира такива целеви разходи на базата на одобрена от Народното събрание годишна програма като част от държавния бюджет, след като проектите са били предварително съгласувани за степен на готовност с министерство на регионалното развитие и благоустройството.

За това се договориха партиите на промяната при приключилите късно в четвъртък разговори в сектор „Регионално развитие“. Разговорите минаха без сериозни конфликти въпреки разпиляното представяне на приоритети от повечето партии и впускането в дискусии в големи детайли, съобщават от segabg.com.

Не е ясно дали новият принцип на целево финансиране с конкретно одобрен списък от парламента ще може да влезе в сила още за бюджет 2022 г.

Проектобюджет 2022 вероятно е готов и се очаква до броени да бъде внесен в Министерския съвет и Народното събрание. За такава целева инвестиционна програма настояха и от „Има такъв народ“, и от „Продължаваме промяната“.

„Не е нормално тези разходи за стоят скрити в централния бюджет и да се раздават по усмотрение на Министерския съвет“, аргументира се съпредседателят на ПП Асен Василев. Новият механизъм на целево финансиране няма да засегне обичайните капиталови разходи на общините, финансирани от държавния бюджет.

„Продължаваме промяната“ не е съгласна с идеята за децентрализиране на 2% от данък общ доход към общините, така че това предложение на „Демократична България“ е малко вероятно да се реализира, разбра се при преговорите. „Така ще разтворим още повече ножицата между богатите и бедните общини“, коментира Василев. Въпреки липсата на съгласие по този механизъм, партиите са съгласни да се върви в посока по-голяма децентрализация, като в същото време централната власт задели достатъчно финансиране за задълженията, които вменява на общините.

За 2022 г. такова целево финасиране ще има за довършване на общите устроойствени планове във всички общини, които не разполагат с такива. На местните управи ще бъде оказана и медотическа подкрепа. Общини, които не завършат плановете си до края на годината, няма да получат капиталови разходи от държавата за 2023 г., решиха преговарящите по предложение на Василев. Целево финансиране за 2022 г. ще има и за осигуряване на достатъчно средства за събаряне на незаконни сгради, при които съдебните решения са окончателни и влезли в сила.

„Продължаваме промяната“ няма да допусне извънредно индексиране на вече действащи строителни договори въпреки високата инфлация, ако това не е възможно според действащата законова рамка, категоричен бе Асен Василев. Може да се търси начин за подобна индексация на бъдещи проекти със законови промени, но е недопустимо това да се прави за вече започнало строителство. Строителите следва да си носят риска, а и много от поръчките са раздути“, аргументира се Василев. Не стана ясно как ще се процедира със сключени договори, при които строителството не е реално започнало, но строителите заявяват, че предпочитат да се откажат. От думите на Василев се разбра, че за такива проекти ще трява да се водят разговори договор по договор със съответните възложители. 

Да бъдат одитирани серия от дружества, договориха се още партиите на промяната. Одит ще има в създадения от последното правителство ВиК холдинг, като е малко вероятно холдингът да бъде разформирован. Структурата е посочена като бенефициент по новите оперативни програми и България рискува загуба на много средства, ако в последния момент реши да премахне холдинга, обясни Асен Василев. Според него холдингът трябва да работи поне две години, като се мисли кой е най-добрият вариант да се организират тежките капиталови дейности в сектора. „Общините нямат капацитет да изпълняват толкова големи проекти, дори да им дадем парите“, коментира Василев.

Като дискусионна тема в сектор регионално развитие остава мястото на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Продължаваме промяната“ настоява АПИ да мине към транспортното министерство, но БСП и ИТН са против. „В работата на АПИ ще възникнат много повече проблеми от настоящите, ако се прехвърли към транспортното министерство. Огромна част от дейностите на агенцията са свързани с проектиране, строителство, строителен контрол, агенцията фигурира в оперативните програми като структура към МРРБ“, аргументира се Асен Гагаузов от БСП. По темата ще се вземе политическо решение. 

ПРАВИЛА 

И разговорите в сектор „Регионално развитие“ опряха до промени в закона за обществените поръчки. В закона следва по-детайлно да се уреди инхаус възлагането, както и строителството на инженеринг. Списъкът с неизрядни изпълнители, който ЗОП и в момента предвижда, може да стане със задължителен характер. Има нужда и от много нови текстове и евентуално изцяло нов закон за устройство на територията. Партиите се договориха и за засилване на строителния контрол, като ще бъдат проверени приоритетно построените сгради в защитени зони и по крайбрежието. Като дългосрочна цел се залага и преглед на картата на областите и общините. Отделни партии като ИТН настояват за намаляване на броя на областите.

Източник: www.segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *