Защо в СССР четвъртък е бил „рибен“ ден

Държавата е използвала различни прийоми, за да накара съветските хора да свикнат да ядат риба. Да изясним защо е било необходимо това.

„Четвъртък е рибен ден“, тази фраза е позната на много руснаци от детството. В СССР два пъти са въвеждали рибни дни по различни причини. И въпреки това хората така и не свикват да ядат риба.

Кой измисля рибните дни?

През 1932 г. Народният комисар по снабдяването на СССР и бъдещ министър на хранителната промишленост Анастас Микоян сериозно е разтревожен от дефицита на месо. Колективизацията и агресивните действия на властите при събирането на продоволствения налог от селяните води до криза в свиневъдството, спад на броя на говедата и масов глад през 1930-33-а.

Заради всичко това Микоян издава заповед „За въвеждане на рибен ден на предприятията за обществено хранене“. Тогава това не е задължително четвъртък, но се въвежда един ден в седмицата, в който заводските и прочее столови да предлагали риба, приготвена по най-различни  начини: на кюфтета, пържена, на супа. Тя е богата на лесно усвоими белтъци, на фосфор и йод, както и на още много полезни витамини и хранителни вещества.

Съветската пропаганда работи с пълна сила и рекламира рибните продукти по всевъзможни начини – от агитплакати до представяне в магазините. Появява се популярен лозунг, който се тиражира по всички столови: „За рибата винаги има място в менюто! Рибните блюда ще разнообразят храненето!“.

Главриба

Още в зората на съветската държава към наркома по снабдяването се появява организацията Главриба – главно управление по риболова и рибната промишленост. През 1939 г.  решават да придадат специално значение на рибата и създават Народен комисариат на рибната промишленост. Оглавява го съпругата на министъра на външните работи Молотов, Полина Жемчужина.

Една от главните ѝ задачи е да развие консервната промишленост. Консервирането по онова време е единственият бърз начин да се достави риба до масата на всеки в огромната страна. Сайра, сьомга, шпроти – в резултат на усилията на Жемчужина се появяват над 50 вида консерви, които в изобилие се продават във всички магазини.

Съветските домакини измислят много рецепти, в които те се използват, останали популярни и досега. Сред тях са кюфтета с шпроти или различни салати за празничната трапеза от сельодка под шуба, до салата „Мимоза“ от риба горбушка (от вида сьомгови).

„Сьомга“, „пъструга“: Натурални консерви

Освен това чак до смъртта на Сталин черният и червеният хайвер са евтин и достъпен продукт. Хайверът е един от водещите износни продукти и се добива в Каспийско море. И макар в царско време руснаците да ядат и обичат хайвер, съветските граждани не го възприемат много. Затова някои плакати дори гласят: „Накарай се да ядеш хайвер“.

По време на войната рибното лоби притихва, но през 1950-те започва масовото производство на такава популярна и евтина консерва като „цаца с доматен сос“. Носи се легенда, че генералният секретар Никита Хрушчов я опитал и казал, че по-добро ястие не може и да се измисли. „Цаца с доматен сос“ става любимото ястие на студенти, туристите и мезе за пиене.

През 1960-те властите решават да усвояват океана и СССР дори става лидер по улов на океанска риба. Тази риба е непозната на руснаците и най-често стига до купувача само дълбоко замразена, а пък и хората не знаят как да я приготвят.

Защо четвъртък?

През 1976 г. в СССР отново възниква дефицит на месо и централният комитет на партията постановява да се въведе „рибен ден“ и този път посочва, че това е четвъртък.

Официално обяснението за избора на деня е, че именно в четвъртък продажбата на рибни продукти ще бъде най-ефективна. Има и мнение, че четвъртък е избран за назидание на вярващите (в страната по това време официално цари атеизъм), защото в православието постни дни по традиция са сряда и петък.

Работещите не обичат тези дни – рибните блюда в столовата рядко са вкусни. Затова се смята, че рибният ден може да повлияе на производителността на труда и го фиксират по-близо до края на седмицата.

„Не можех да търпя четвъртъците, като си спомня миризмата и вида на онази риба в столовата! Гледах да си нося сандвич с колбас или изобщо не обядвах в този ден“, спомня си московчанинът Сергей, когато разказва за младостта си в края на 1970-те.

Руснаците обичат да се шегуват с рибния ден и дефицита и се разказват много анекдоти и смешни истории. Една от тях е, че в четвъртък дори в бардаците има русалки.

Източник: www.bg.rbth.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *