Потребителна кооперация “ Д-р Петър Берон“ село Бероново

Потребителна кооперация “ Д-р Петър Берон“ село Бероново е основана през 1941г.

ПК“Д-р Петър Берон“ е обединявала кооперативните деятели от селата Бероново, Везенково, Садово, Велислав и Манолич.

Планинският район и суровите понякога зими са налагали необходимостта от добра организация в търговската дейност. Кооперацията е разкрила 15 магазина за търговия на дребно и 17 заведения за обществено хранене.

През 1983г. стокооборотът на кооперацията достига 2 475 000лв., от които 1 759 000лв. – от търговията и 725 000 лв. – от заведенията за обществено хранене.

Наред с двете основни дейности ПК“Д-р Петър Берон“ е развивала широка мрежа от изкупвателна дейност, най-вече на събирането на билки, диворастящи плодове и гъби, за които в района е имало отлични условия.

За тази цел тя е била построила съвременни за времето си изкупвателни пунктове със сушилни и механизирана подготовка.

За нуждите на машинотракторните станции е изработвала стоп-лампи за задни фарове. Произвеждала е и фунийки за сладолед. Предстояло е пускане в експлоатация на цех за бояджийски услуги.

Ръководството е отделяло значителни средства за подобряване на социално-битовите и трудовите условия на кооперативните деятели. Модернизиран е къмпингът до с. Бероново край р. Луда Камчия, предстояла е превръщането му в съвременен мотел с 18 бунгала, павилиони за хранителни стоки и напитки.

Редовно са изпращани на екскурзии в чужбина първенците в социалистическото съревнование, а за целия колектив са били организирани пътувания из страната с опознавателна цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *