Трудово- производителна кооперация „Победа“ с. Лозарево

В първите години след основаването и общата продукция на кооперацията е нараствала твърде бавно. През 1981г. е состигала до 270 000лв., а през 1924г. е била 1 240 000лв.

В кооперацията са работили 170 души, които са извършвали разнообразни услуги на населението от селата Лозарево, Климаш, Костен и Подвис в дърводелския цех, шивашкото ателие, ярмомелния пункт.

В дърводелския цех дейността е имала чисто промишлен характер. Тук се е изработвала серийно двураменна стълба на колесник, щуцери за КЗ“Илия Бояджиев“ – Бургас, детски играчки тип “ Млад конструктор“, закачалки за дрехи, столчета маси и други.

Изработен е бил прототип на метална стълба на колесник, която е предстояло да влезе в серийно производство. Трудовите условия в кооперацията са били изградени на съвременни начала, тежките трудови процеси са механизирани, материалната база е била на заводско ниво.

Наред с производствените задачи се е реализирала социалната програма на колектива. Той е ползвал работническия стол на клоновото стопанство при поевтинена стойност на храната с 40 на сто. Осигурявали са се безплатно по 10 карти за почивка. Кооперацията е разполагала с база за летуване в Ахтопол.

ТПК“Победа“ в с.Лозарево е било окръжен първенец за седмата петилетка, първенец в социалистическото съревнование за прилагане на челния опит по охрана на труда през 1982г. Класира се на първо място през същата година и сред участниците в Съвета за взаимно осигуряване към ОКС.

За още подобни публикации харесайте страницата ни във Facebook ТУК!

Ако имате още интересна информация( важни събития, личности, стари родове) за населеното място, моля пишете ни тук:

  Уважаеми приятели,

  Екипът на СУНГУРЛАРЕ.COM разчита на Вашето съдействие, за да публикуваме максимално вярна и пълна информация в рубриката „Спомени от соца“ на нашия сайт.

  Затова Ви молим, ако откриете грешки в поднесената информация или искате да я допълните, да ни изпратите Вашите текстове, снимки и предложения за корекции.

  Изпратените от Вас данни ще бъдат използвани от нашите Администратори за подобряване на съдържанието.

  Молим да ни пишете на кирилица.

  Предварително Ви благодарим!

  One thought on “Трудово- производителна кооперация „Победа“ с. Лозарево

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *