село Скала

Географско разположение на село Скала

Селото е разположено на най-високото място на Каябашкият рит. Той е продължение на Стидово и Страшко поле, разделени от „Съзлу дере“ в неговия южен край, откъдето на изток започва Каябашкият рит / наименование, което се използва в историческата и географската литература.

От „Съзлу дере“ и „Миндов чеир“, Каябашкият рит постепенно набира височина до „Средното езеро“ и продължава между сегашния язовир /“Голямото езеро“/ и селото по местността „ Герена“ и „Пукнатия камък“ в посока землищата на селата Бероново, Балабанчево в посока село Есен, между Върбишкия и Ришкия проходи.

Селото е разположено на 500-600 метра от Голямото езеро. Смята се, че село Скала е било създадено от Хан Крум с определена защитна роля. От село Скала при ясно време се наблюдава цялата Сунгурларска долина от село Мокрен до село Лозарево, но и чак до град Карнобат.

Истинска наблюдателница, създадена обаче не от човешка ръка, а от самата природа. На юг от селото пък и на север от могилата, се виждат проходите за Котел и Върбица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *